17 Eylül 2012 Pazartesi

An American Exodus; A Record of Human Erosion




1895 doğumlu Dorethea Lange Amerika'nın en büyük belge fotoğrafçılarından biri. Büyük bunalım yıllarında fotoğrafladığı  FSA "Tarım ve Güvenlik Örgütü" için yaptığı çalışmalar o dönem çok ses getirdi ve kocası Paul Taylor'la yaptığı ortak çalışmalar halkın durumunun görülmesi ve hükümetin konuyla ilgili bir şeyler yapması açısından oldukça ikna edici oldu.
FSA Tarımda modernizasyon ve makineleşmeyle baş edememiş, kuraklık ve verimsizlik gibi etkenler de eklenince, doğdukları topraklardan göçmek zorunda kalan, merkez eyaletlerdeki tarım işçilerinin sorunlarıyla ilgilenip, parasal yardım yapan, Roosewelt tarafından kurulan birçok birimlerden biriydi.

Lange'nin en ünlü çalışması  ; “Göçmen Anne” fotoğrafıdır ki 1935'de Göçmen İşçiler Kampı’nda çektiği bu kare bunalım döneminin ikonu haline gelmiştir.




Bu dönemde Amerika büyük bir değişim geçirmektedir ve Lange bu değişikliği belgeleyen fotoğrafçılardan biridir. Toprak sorunları, çiftçileri önce sermayedarlara bağımlılığa ve yoksulluğa sonra da topraklarını terk edip göçe zorlamıştır.



Büyük Bunalım’ın insanlar üzerinde oluşturduğu trajik tabloyu,tarım işçilerini,ekmek ve su kuyrukluklarını en etkileyici biçimde gösteren Lange’ın fotoğrafları, belgesel fotoğrafçılığın gelişmesine önemli katkılarda bulundu.

Söylenene göre Steinbeck Gazap Üzümleri'ni yazarken Lange'nin FSA için yaptığı çalışmalardan yararlanmış ve o fotoğrafları metin haline getirmiş.





1941'e gelindiğinde Lange başarılarından dolayı Guggenheim Bursu’yla ödüllendirildi. Ancak o  Pearl Harbor saldırısından sonra yaşadıkları yerlerden koparılan ve kamplarda yaşamak  zorunda bırakılan Amerikalı -Japonlar için yapacağı çalışmaya dikkat çekmek istedi ve ödülünü geri verdi.
Özel bir kararname çıkaran Roosvelt yönetimi suçsuz, sıradan 100 binin üzerinde Japon asıllı Amerikalı'yı Texas, Idaho, North Dakota, New Mexico, Montana gibi ülkenin çesitli eyaletlerinde kurulan kamplara koydurtmuştu.
Batıdaki Manzar toplama kampı kurulan 10 kamptan ilkiydi. 1945'te kapatılana kadar çoğunluğu balıkçı ve çiftçi 10000'in üzerinde tutuklu Japon burada yaşadı ve 146'sı  öldü. 




1939'da fotoğraflarının bir kısmını "An American Exodus; A Record of Human Erosion" ismiyle bir kitapta topladı.




Resimdeki kitabın ilk baskısı. Jeff Hirsch Books'da 1250 $'a satılıyor.

http://www.jhbooks.com/pages/books/106434/dorothea-lange-paul-schuster-taylor/an-american-exodus-a-record-of-human-erosion


Yeni baskı kitap amazon.com'da 80 $-110 $ arasında.

http://www.amazon.com/An-American-Exodus-Record-Erosion/dp/2858935130

Daha fazla Lange fotoğrafları için  http://www.masters-of-photography.com/L/lange/lange3.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder