26 Aralık 2012 Çarşamba

Detective Fiction -Dashiell Hammett Polisiyesi


Hard boiled temsilcilerinden Dashiell Hammett en bilinen polisiye romanı "The Maltese Falcon" ı yayınladığında yıl 1930 idi  Bu roman 1941’de John Huston tarafından sinemaya uyarlandı ve Dashiell’in ünlü dedektifi Sam Spade’i Humphrey Bogart oynadı.
Kara Film kuşağından Malta Şahini (Maltese Falcon) tüm zamanların en iyi filmlerinden biri kabul ediliyor.
Hammett Polisiyeleri daha önce Türkçe’ye birkaç yayınevi tarafından çevrildi fakat sonrasında devamı gelmedi. Maltese Falcon ilk olarak 1944'te Tasvir yayınlarından Kıbrıs Şahini adıyla çıktı.Üç Maymunlar kitabı 1963'te Maltalı Atmaca olarak bastı ve son olarak ta  1995 'te Parantez yayınladı. 



Bu baskılar gg.com ; nadirkitap.com gibi online sahaflarda halen bulunabiliyor. Ben şu an baskısı olmayan "Türk Sokağındaki Ev"'i gg 'den 14,90 TL'ye aldım.Kitap hiç kullanılmamış.

Şimdi Everest Yayınları cep kitabı formatında Dashiell Hammett külliyatı yayınlıyor. Daha popüler kitapların baskısı karşısında bu seriler genelde yarım kalıyor.Bakalım Everest seriyi tamamlayabilecek mi…


Amerikan polisiye türünün yaratıcısı kabul edilen Hammett yazarlık hayatını 1934'te noktaladığında 5 roman 67 öykü kaleme almıştı.En iyi öykülerinden biri olan Sırça Anahtar'ı 30 saatte tek oturuşta yazdığını söyler. Gerçekten motivasyonu muhteşemmiş.
50'li yıllar Dashiell için çok zor geçer. Mc Carthy engizisyonundan nasibini almış ve bağlı olduğu komünist partiye karşı Elia Kazan gibi muhbirliğe  zorlanmıştı. Ancak o bunu kabul etmedi.Mal varlığına el kondu.Yıllar süren davalar ve veremle geçen hapishane yaşamı sonunda 1961'de akciğer kanserinden öldü.


2 yorum:

  1. yazmıştım bi şeyler ama sanırım gitmedi.Özetle Bogart'ın en sevdiğim filmlerinden biridir.Kitaptan uyarlama olduğunu da sayenizde öğrenmiş oldum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yazdıklarınızı göremedim. Sam Spade'la bir klasik yaratmıştı herhalde Bogard. Kitapların yeniden basılması çok iyi oldu.

      Sil