15 Ocak 2013 Salı

78 Yaşında Man Booker Alan Öykücü- ALICE MUNRO


O Kanada’nın Çehov’u,78 yaşında Man Booker alan harika bir yazar,harika bir kadın. Umarım o yaşa gelince birileri de benim için böyle şeyler söylerJ80 yaşına kadar yazdığı 20'ye yakın öykü kitabı var. Nobel Edebiyat Ödülü için adı hemen her yıl zikrediliyor.Neredeyse Nobel’in kadrolu adayıJGene bu yıl Haruki Murakami ve Philip Roth ile birlikte en güçlü adaylar arasındaydı. Bilindiği üzere ödül Mo Yan'a gitti. 
Eğer bir roman yazarı olsaydı ödülü şimdiye kadar çoktan alır mıydı bilemiyorum ama eleştirmenlerce kısa öykü dalında yeterince iltifatla onurlandırıldığı bir gerçek. Yaşadığı deneyimler ve gördüğü değişimlerle yerel unsurları çok iyi anlattığı için evrensel bir okuyucu kitlesi var. Öykülerini kadınlar üzerinden oluşturuyor ki ben kadını bu kadından dinlemeyi/okumayı çok seviyorum. 
Tüm dünyada hatırı sayılır bir okur kitlesi olan Munro’nun öyküleri maalesef Türkçe'de yeteri kadar yer bulamadı.Şu an baskısı olmayan "Kaçak"tan sonra uzun süre hiçbir kitabı basılmadı. Neyse ki Can yayınları ödülden sonra " Çocuklar Kalıyor" ve "Bazı Kadınlar" la öykülerinin bir kısmını bize ulaştırdı. Umarım bir an önce devamı gelir.

6 yorum:

  1. etkilenmedim desem yalan olur.. 80 yaşına 20 kitap.. teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de o yaşta Man Booker'ı almasından çok etkilendim.80 yaşında Nobel'e aday gösterilmesi onu benim gözümde daha da büyütüyor:)

      Sil
  2. çok ilham verici bir hikaye. okunacaklar listesine ekliyorum hemen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğeneceğinizden eminim.Mutlaka okuyun..

      Sil
  3. tanışmamışım hiç yazarla , üzüldüm ama en yakın zamanda tanışmayı umarım, teşekkürler paylaşım için...

    YanıtlaSil