26 Nisan 2013 Cuma

KARPATLAR ŞATOSU-JULES VERNE



Daha önce bahsettiğim gibi yazar ayları etkinliğinde Nisan’da Jules Verne vardı. Her ne kadar Settie ve Pınar’a (Pinuccia) yetişemesemde bende araya bir kitap sıkıştırabildim. Doğrusu çok özlemişim.
Karpatlar Şatosunun ilk basıldığı tarih 1893. Söylendiğine göre Bram Stooker 1897 de Draculayı bu kitaptan etkilenerek yazıyor. Yani Transilvanya’nın meşhur vampir hikayelerinin kaynağı sadece Kazıklı Voyvoda değil bizim Jules Verne imiş.  
Hikaye Karpatlarda Werst köyünde geçiyor. Yazarımız doğayı, insanları ve şatoyu gayet güzel betimlemiş.O tasvirledikçe bende kitap boyunca beynimin sağ lobuyla pastorel ve gotik fotoğraflar çekiyorum tabiiJ



Köy halkının üzerine batıl inanışlar geliştirdiği içinde şeytanın yaşadığı düşünülen şatoda bir gün duman yükseldiği görülür. Çok endişelenen ve korkan köy halkı içlerinden 2 kişiyi şatoya gönderir ancak onlar korkularını artıracak hikayelerle geri dönerler. Bu inanışlar ve duyulan sesler yüzünden köyün otelinde kimse kalmaz. Bir gün ünlü bir opera sanatçısı olan nişanlısı La Stilla’yı kaybetmiş Kont Franz de Telek ve yardımcısının yolu köyden geçer ve handa kalırlar. Söylentileri ciddiye almayan Franz’ı La Stilla’nın söylediği şarkılar ve görüntüler şatoya çeker. 
Yazarımız bu kitapta da bilimsel düş gücünü hatta ön görüsünü fazlasıyla kullanmış. Optik cam ve aynalarla yaptığı yanılsamalar, görüntülü telefon fikri zamanının çok ötesinde yaşamış dedirtiyor. Gerçi Amerikan donanmasındaki ilk deniz altına Nautilus ismini verdiren bir yazardan bahsediyoruz. Dediğim gibi çok özlemişim….

11 yorum:

  1. Bu kitabı da okumak gerek, anlaşıldı! =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Evet Settie ben de hepsini okumak istiyorummm

      Sil
  2. Bir ayda 4 Jules Verne okuduktan sonra biraz ara versem diyorum ama veremeyeceğim sanki. Karpatlar Şatosu göz kırpıyor kütüphanemden bana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende Zacharius Usta ve Olağanüstü Öyküler'i aldım.Elimdeki bitsin hemen ona başlayacağım.

      Sil
  3. Yazar Jules Verne yazmışsa kitap bize de okumak düşer:)

    YanıtlaSil
  4. "15 Yaşında bir kaptan" Jules Verne'in gerçekte gözlemledigi tanıdıgı bir insan hikayesini kendi kurgularını da katarak metaforlaştırdıgı bir hikaye...

    Bu gün hayatta olsa arkadaş olmak isteyecegim isimlerin başında JULES VERNE gelir.
    Evet, evet Marilyn Monroe ya da Jim Morrison degil, JULES VERNE...
    Çünkü denizlerin altının,arzın dibinin,ormanların derinliklerinin,gökyüzünün hatta ay'ın gizemli kurgusal öykülerini bana yansıtan, hayatın tüm
    karanlıgına karşı saf ve rengarenk bir dünya sunan, hayal kurmanın gücüne inandıran, içimdeki çocugun en saf haline dokunan kişidir,
    JULES VERNE...

    Sedat UYAR
    General Dynamics is a global aerospace and defense company
    www.generaldynamics.com

    YanıtlaSil
  5. Ithaki Yayinlarindan cikan 46 tane tam metin cevirilerini almistim ben de. Gercekten okumaya doyamiyorum. Simdi tv de vahsi slovakya belgeseline denk gelince karpat daglari ve kalelerini gorunce aklima geldi roman. Belgeselde ne varsa zaten kitapta okudugumu farkettim. Jules Verne farki iste :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen öyle :)) devamı gelmedi bir türlü o çevirilerin ithaki yayınevine defalarca telefon ediyoruz..mail atıyoruz..CEVAP ŞU..
      ÇEVİRİDE..BASKIYA GİRECEK YAKINDA :))
      4 YIL OLDU :))
      NE BASKIYMIŞ ANLAMADIK..

      Sil
    2. Jules Verne bence tüm zamanların yazarı.Çocukken de bayılırdım hala çok seviyorum.

      Sil
    3. Maalesef pek çok yayınevi beklenen kitaplar konusunda yetersiz kalıyor.

      Sil
    4. Aynı fikirdeyim..Özellikle TAM METİN baskı konusunda titiz davranan bu yayıncıdan bu şekilde bir davranış hoş olmuyor.

      Sil