17 Nisan 2013 Çarşamba

OWEN SMITH


Owen Smith çalışmalarına hayran olduğum bir pulp sanatçısı. Defalarca New Yorker dergisine kapak olmuş, Rolling Stone dergisine başarılı şarkıcıların illustrasyonlarını çizmiş,Time,Sports Illustrated gibi dergilere çalışmış başarılı bir isim. Aimee Man ‘in Grammy Award for Best Packaging ödülü almasında şüphesiz onun The Forgotten Arm albümüne yaptığı yaptığı illüstrasyonların payı tartışılmaz.


Onun çalışmalarının 30’ların WPA resimlerini anımsattığını söyleyebiliriz.İşçiliği bir sanat eserine konu olacak değerde gören çağa ait resimleri kendisi de çok başarılı şekilde San Francisco’daki Laguna Honda Hospital duvarlarına mozaiklerle uygulamış. Özellikle Golden Gate Köprüsünü çok güzel resmetmiş.




BART(Bay Area Rapid Transit) için yaptığı posterlerde karakterler adeta kitapların içinden çıkıp vagonda size eşlik ediyor.

Vagonun içinde yolcunun The Call the Wild 'ı (Türkçe'ye Vahşetin Çağrısı gibi fiyasko bir isimle çevrilmişti) okuyor olması hemen dikkatimizi çekiyor tabii. Jack Landon'ın müthiş bir kitabı. Görünce  Buck'ı tekrar okumak istedim.







Bu poster de Amy Tan'ın meşhur çok satan romanı (sonradan filme de çekildi) The Joy Luck Club'tan. Mavi koltukta kızımız gene kitabını okuyor.
Mahjong oyununu ilk bu kitapta duymuştum.
Tabii ki görür görmez Maltese Falcon diyebileceğimiz bir Dashiell Hammett klasiği... 
Biri bu kitabı Owen Smith resimleriyle tekrar bassın yada daha iyisi Marvel aylık comics'lerine eklesin.










Kamusal alanda yaptığı çalışmalara başka bir örnek; Brooklyn 36.Cadde Metrosundaki Duvar Mozaikleri
47 yaşındaki sanatçı Freemont'ta büyümüş ve Art Center of Design'dan mezun olmuş.90'ların başında kendisi gibi illüstratör olan karısı Elizabeth Uyehara ile New York'a taşınıp orada çalışmaya başlamış. Ancak bir süre sonra  hayatını orada geçirmek istemediğine karar vermiş.Bu kararı verirken şöyle anlatıyor Smith "New York'u seviyorum ancak bebek arabasını metro merdivenlerinde aşağı yukarı taşımak zorunda olmak istemiyordum bu yüzden 15 yıl öncesine geri döndük ,körfezde bir ev aldık ve bebek sahibi olmaya karar verdik"
Smith bugün California College of the Arts'da illüstrasyon dersleri veriyor .Çocuk kitaplarına çizimler yapıyor.

Maureen Down'un kitabına yaptığı kapak tasarımı
Are Men Necessary ? When Sexes Collide
Amazon Fiyatı : 13,50 usd


This is the game 
Barnes & Noble fiyatı : 15,30 usd
Bu linkten kitabın içindeki bazı resimlere bakabilirsiniz. Muhteşemler.....
Bizim futbol maçları için de böyle bir çalışma yapsa. Şöyle güzel bir derbi şampiyonluk maçı kitabı güzel olmaz mıydı :) 







The Jack Tales 
Amazon Fiyatı : 7,50 usd


Magnus at the Fire
Amazon Fiyatı : 13,50 usd









http://www.owensmithart.com/
http://thenewyorkercovers.wordpress.com/category/owen-smith/
http://www.bart.gov/news/articles/2012/news20120523.aspx

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder