28 Şubat 2014 Cuma

GEYİKLİ PARK - SUNAY AKIN

“Gelişmiş ülkelerde oyuncak çocuklara hayalleri güçlensin diye alınırken, geri kalan ülkelerde oyalansın diye alınır. Oyuncakları çocuklarına hayalleri büyüsün diye alan ülkeler dünya yönetiminde söz sahibi olurken, oyuncakların önemini anlayamayan küçümseyen toplumlar onların kapılarında oyalanmaya mahkumdur."
Sunay Akın aşina olduğumuz bir konuyu bile anlatsa ondan mutlaka yeni bir şey öğreneceğimizi biliriz. Ona meddah demeleri boşuna değil.Detaylarla konuyu hemen ilgi çekici bir hale getirir.Bu kitabı da son derece keyifli,sürükleyici hemen okunabilecek anektotlardan oluşuyor. 
Benim için en ilginçlerinden biri de Cavit Cav’ı anlattığı bölüm oldu.Milli bisikletçimiz Cav Sultanahmet bölgesinde ilk kiralık bisiklet seferlerini başlatıyor. Daha sonra bir bisiklet tamir atölyesi kuruyor.Atölye sonra 1925 Cav Bisiklet' fabrikasına dönüşüyor.Yani Türkiye'nin ilk bisiklet fabrikasına!Kazım Karabekir Paşa'nın ikizleri için ilk yerli bebek arabasını üretiyor. Ankara’da engelli bir çocuk için tekerlekli sandalye yapıyor Tıpkı Vecihi Hürkuş gibi-ki kitapta ona da değiniliyor Ankara tarafından destek görememenin sefaletini yaşıyor. Bedenini ise kadavra olarak tıp fakültesine bağışlıyor.  
Sunay Akın kitapta Mehmet Akif’ten,Cervantes’e,Pulitzer’den Türkan Saylan’a,Savarona yatına Darwin’e ve daha pek çok konuya değiniyor yaşam öykülerinden çok güzel pasajlar anlatıyor. Hele Çanakkale Savaşında geçenler.Okunmalı mutlaka…. 

4 yorum:

  1. Bu kitabı bende çok sevmiştim ,yorum için teşekkürler. İstanbul'daki oyuncak müzesini gezerken farkı o kadar iyi anlıyorsunuz ki.Sunay Akın'a sonsuz teşekkürler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl ben teşekkür ederim :) Müzeciliğin önemini her fırsatta bıkmadan anlatıyor.Yurt dışındakilerle kıyaslandığında öyle haklı ki.

      Sil
  2. çok fena halde okumak istediklerimden...

    YanıtlaSil