31 Mart 2014 Pazartesi

İSTANBUL KIRMIZISI - FERZAN ÖZPETEK

Tatsız tuzsuz bu pazartesinin tek katlanılabilir yanı bu güneşli hava ve akşam 7'de havanın hala aydınlık olacağını bilmek herhalde.
Mis gibi kokan bir kahve alıp okuyup da yorumlayamadığım kitaplarla oyalanmak bir nebze sıkıntımı giderir mi acaba .
Benim için ne çekse seyrederim diyebileceğim bazı yönetmenler vardır.Oyuncular hiç önemli değildir. Yönetmenin “O” olması yeterlidir. Daha önce burada Tim Burton’la ilgili yazımda bahsettiğim gibi Ferzan Özpetek’in de öyle hayranıyımdır. İstanbul Kırmızısı'nı aslında Kemerlerinizi Bağlayın'ı da seyredip filmleriyle toplu bir post yaparım diye bekletiyordum ama dediğim gibi acilen “kendimi yazmaya vurmam lazım” dediğim bir gündeyim.
Kitabı beğendim mi;objektif olamayacağım beğendim ama yetti mi kesinlikle hayır. Yönetmenimiz tadımlık bir yazarlık deneyimi yaşamak istemiş ve bize de tadı damağımızda kalacak bir kitap yazmış. Birçok yorumda olduğu gibi son filminden önce basılsın diye aceleye getirilmiş olduğunu düşünmüyorum. Kitap Adam ve Kadın olarak iki ayrı bölüm halinde ilerliyor. Adam’da  yönetmen-yazarımız otobiyografik anlatımında tüm samimiyetiyle duygularını paylaşıyor.İtalya'ya gidişini ailesini,aşklarını, onun İstanbul’unu ,Emek’i ,Gezi’yi görüyoruz. “Aşkın cinsiyeti olmaz derken, tercihlerinden dolayı babasından dayak yediğini söylerken cesur ama bir o kadar duygusal.
Kadın'ı daha senaryovari ilerleyen bir kurgu olarak oluşturmuş.İstanbul ‘da tesadüf eseri geçirilen bir kazada kocasının kendisini atlattığını öğrenen Anna kendini bizim “çapulcuların” arasında buluyor.Ferzan Özpetek Anna’ya ait bölümleri filme çekebileceğini söylüyor. Öyle naif ve şiirsel ki ayağa kalkıp ikinci bir şans yakalanabileceğini ,hiçbir şeyin aşktan daha önemli olmadığı mesajını alıyoruz.
İstanbul'un kırmızısı yanında mavisi daha güzel nasıl anlatılabilirdi ki;
“Oysa benim için İstanbul rengarenk bir şehir;İznik çinileriyle sarmalanmış Rüstem Paşa Camii mavisidir.İnsanda uçurtma olma arzusu yaratan kimi günlerin gökyüzü mavisi. “Uçurtma uçurmayı bilmeyen bir erkek bir kadını mutlu edemez”  

2 yorum:

  1. yönetmene ilgi duymama rağmen azcık bekletmeyi -belki beklenti edinmemek için -tercih etmiştim , şimdi hemen alıp okuyuveresim var .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğim gibi hiç yetecek bir kitap değil:) Arkasından film seansları veya soundtrack istekleri uyandırıyor.

      Sil