24 Haziran 2014 Salı

GERMİNAL - ÉMILE ZOLA

Daha önce 92 Kozlu faciasında ölen işçileri anmak için okuyup film gösterimini yaptığımız Germinal maalesef Soma ile kendini tekrar hatırlattı. Madencilerin zorlu çalışma şartları içinde önlenebilecek tehlikelerin önemsenmediği ve düzeltilmediği bir düzende umalım ki bu kitabı artık sadece edebi değeri ve Zola’nın harikulade anlatımını övmek için konuşalım.
Bu ay Kitap AğacıKitap Kardeşliği ve Pinuccias’nın Yazar Ayları ile beraber okuduğumuz Germinal devrimden yaklaşık 100 yıl sonra devrimin kimler için yapıldığını sorguluyor. Sınıf çatışmasını en acımasız şekilde veren,sefaleti açlığı en rahatsız edici şekilde yüzümüze vuran kitaplardan biridir Germinal.Öyle noktaları vardır ki derinden etkilenirsiniz.Baba madenden gelip yemeğe oturunca evdeki çocuklar gözlerini babanın tabağına dikerler çünkü onlar da açtır;insanda isyan duyguları uyandırır bu sahne.Bu kabullenmişlik niye diye sorarsınız. 
Fransa’nın Montsou kasabasında küçük yaşta madene inip ölene kadar madende çalışan bu insanların sefaleti yaşam şekillerini de biçimlendirir. Tek odalı bir evde herkesin bir arada giyinip soyunduğu aynı leğende banyo yaptığı bir yaşamda mahremiyet,cinsellik,ahlak gibi kavramlar da sorgulanmaz.Etienne’in bizler hayvan mıyız ki tarlalarda çiftleşiyoruz sözü sadece çalışma şartlarının değil yaşadıkları düzenin de değişmesi gerektiğini vurguluyor işçilere. Zola greve giderken örgütlenme ve çözülmeyi  sınıfsal çatışma içinde bölünmeyi gerçekçi bir şekilde anlatırken aslında her kahramana dönemin ideolojik mücade biçimlerini de yüklüyor. Birlikte hareket edildiğinde bugün bile geçerli olan görünmez korku duvarının nasıl yıkıldığını ama sermaye-iktidar ortaklarının nasıl ikna edici olup bu dalgayı bölebileceklerini tüm güncelliği ile okuyoruz.Kadınların eve biraz ekmek almak için kendilerini sattığı bu köyde işçilerin ayaklanıp ekmek diye bağırması tüylerimizi diken diken ediyor.Kısaca herkesin en azından bir kere okuması gereken büyük bir eser Germinal. 


9 yorum:

  1. filmi de çook güzel bak izleseneee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Defalarca izledim deeptone :) Her seferinde çok etkilenirim. Yorumun için çook teşekkürler.

      Sil
  2. Çok güzel bir yorum. Teşekkürler.
    Ben de dün kitabı bitirebildim. Çok beğendim. Siz çok güzel anlatmışsınız zaten. Herkesin okuması gereken bir eser.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook teşekkür ederim.Ben de sizin yorumunuzu bekliyor olacağım.Sevgiler

      Sil
  3. Kitabı çok beğenmiştim, yorumunuzla birlikte daha da beğendim...İnşallah dediğiniz gibi olur da bundan sonra yalnızca edebi değerini konuşmak için adını anarız bu ve benzeri kitapların...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bu arada ben de sizin kedilerinize bayıldım.Sevgiler

      Sil
  4. Leşke bu şekilde anımsamasaydık da, çok değerli bir eser olarak anımsasaydık kitabı :( Emile Zola'nın en güzel eserlerinden birisi, güzel yazmışsınız..

    http://mahrem-i-esrar.blogspot.com.tr/2014/08/germinal-emile-zola.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Zola'yı ben de çok seviyorum.

      Sil