21 Ağustos 2014 Perşembe

KİTAP EVİ - ENİS BATUR


Kitap Evi'ni okumaya başladığımda yarım saat içinde alınacak kitaplar listeme bir sürü isim eklemiştim.
İnanılmaz atıflar isimler altı çizilesi cümleler var. Kısacık bir kitap ama içi öyle dolu ki. Hele deliliğe varan kitap sevgisini ona sahip olma duygusunu anlayanlar için. Ah benim olsa dedirtecek bir kütüphane. Philip Johson'un cam evine benzeyen fütüristik bir mimari..
Enis Batur kitaplar ve kitap tutkunluları için yazmış Kitap Evi’ni. Hikayenin asıl kahramanı da zaten kitaplar ve okuma eylemi. Anlatıcının düşüncelerini bu denememsi aralıklarda okuyoruz.
Enis Bey kendini mi anlatmış yoksa kurgusal bir karakter mi yaratmış bilmiyoruz anlatıcının sadece Enis Batur olduğunu tahmin ediyoruz aslında J bu deneme roman arası kitapta.
Mesleği yazarlık ve yayıncılık olan anlatıcı bir yurt dışı seyahati sonrası kendisine ismini gene bilmediğimiz gizemli birinden “Beyefendi’den” bir miras kaldığını öğrenir. Dragos’ta bir koruluğun ortasında içinde kırk bin civarında kitap olan çok özel bir şahıs kütüphanesi. Bu Beyefendi kimdir neden onu seçmiştir ? Başlarda mirası kabul edip etmeme konusunda tereddüte düşse de kitaba düşkün birinin bunu reddetmesi çok zor olacağından kendini korulukta kitapların arasında bulacaktır.

“Hayatım kitapların arasında ortasında geçti. Birkaçını yazdım, bir çoğunu okudum, okumak için edindim edinmek için elledim sayfalarını karıştırdım,evimin duvarlarını kaplamalarından zamanla bir tür güvence duygusu yonttum.Neredeyse bütün düşüncelerimin,duyularımı harekete geçiren kıvılcımların kaynağında ,kökünde ,kuyusunda yer aldı kitaplar.Korktumsa,en çok onlardandır;süpheler içinde kendi kendimi ve başkalarını kemirdiysem onlardan.”

Hele şu kitap tutkunları için söyledikleri ; tanıdık geliyor mu ? J

“Dilini hiç tanımadıkları,alfabesini sökemedikleri ülkelere gittiklerinde bile kitapevlerine girmeden,vitrinlerini uzun uzun incelemeden yapamazlar örneğin. Gece yürüyüşlerine çıktıklarında,ışığı yanan bir pencerede,duvarı kaplamış bir kütüphane görür görmez durur,bakar. ...
Pencere zemin kattaysa,düpedüz mütecaviz kesilir,sırtlarından kitapları teşhis etme alışkanlığının sağladığı beceriyle kütüphanenin gen haritasını çıkarmaya çalışırlar.Konuk çağrıldıkları evlerde,ev sahibinin kütüphanesi salona kurulmamışsa,terbiye sınırlarını zorladıklarını bile göre,mahrem alana geçmenin bir yolunu bulurlar” 

8 yorum:

  1. ama bu kitap azcık benim için , sanki ...:)aldım notumu , çok yakın zamanda okuyamam ama kesin okunacaklar listemde..:)teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle senin için :) ben beğeneceğinden eminim...

      Sil
  2. Instagram'da sık sık görüyorum bu kitabı.Çook merak ettim,hemen okumalıyım :)

    YanıtlaSil
  3. enis batur çok ilginç bi yazar yaaaa bu da ne ilginç konuymuş kitap ta yeni herhalde gözüme çarpmamıştı esaslı bi kitap okumuşsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her konuda ve sık kitap yazdığı için eleştiriliyor ama kitapları çok entellektüel bence, çok şey öğreniyor insan ondan. Kitap yeni mayısta çıktı.

      Sil
  4. Enis batur. Bakacağım sen beğendiysen sanırım bakabilirim. Uzun vadeli planlara bir yenisi daha eklendi hadi hayırlısı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel kitap hemencecik okunuyor 132 sayfa zaten:)

      Sil