21 Aralık 2015 Pazartesi

2015 Edebiyat Ödülleri

Bu yıl Hugo ödülleri tam bir skandala imza atarak son yıllarda iyice alevlenen ödül kavgalarında en tepeye oturdu. En İyi Kısa Roman, En İyi Kısa Hikaye, En İyi Kurgusal Olmayan Kitap, En İyi Uzun Eser Editör ve En iyi Kısa Eser Editör kategorilerinden ödül yok sonucu alındı. Tarihinde ilk kez Hugo’da bu kadar çok ödülsüz kategori oluştu.Yıllardır sol ağırlıklı bir grubun elinde olan Hugo, Larry Correria ve Vox Day ‘in sağ hareketi Sad Puppies-Rapid Puppies ile kurulu onların eline bırakmak istemeyenler tarafından savaş alanına döndü. Edebiyat severler açısından son derece keyifsiz olan durum muhtemelen ilerleyen dönemlerde Hugo’ya çok daha büyük zarar lar verecek.Çünkü biz sadece kazananları değil,adayları da okuma listemize alıyoruz. Sonuç itibariyle bu yıl ödül sadece En iyi Roman dalında Cixin Liu’nun Three Body Problem’ine verildi.

Bu yıl Nobel’in tartışmalarını bile geride bırakan Hugo’dan sonra ,Nobel’e geçersek ödül gene sürpriz bir isme gitti.Daha önce İsveç Pen ödülünü kazanan Svetlana Aleksiyeviç bu yıl Nobel’e layık görülen yazardı.Neredeyse her yıl favoriler arasında gösterilen Murakami’yi elemesinde kuşkusuz siyasi bir yazar olmasının rolü var.Nobel’i alan 14.kadın yazar olan Aleksiyeviç Belarus hükümetini eleştiren siyasi yazılarıyla dikkat çekiyordu.En tanınmış eserleri Türkçeye de çevrilmiş Bir Nükleer Felaketin Sözlü Tarihi,Çernobil’den Sesler ve Nazi İşgalinde Sovyet Kadınları bulunuyor.
İngiltere’nin en önemli edebiyat ödüllerinden biri olan Man Booker’ı bu yıl Marlon James, A Brief History of Seven Killings romanıyla aldı.James,Bob Marley’e yapılan suikast girişimini konu alan romanıyla ödülü alan ilk Jamaikalı yazar oldu.



Goodreads ve Wall Street Journal’ın, okuyucu tercihleriyle yılın en iyi tarihi romanı olarak duyurduğu Anthony Doerr’in romanı Göremediğimiz Tüm Işıklar, roman dalında 2015 Pulitzer Ödülü’nün sahibi oldu.Türkçeye Handan Ünlü Haktanır tarafından çevrilen roman Koridor Yayıncılık tarafından yayımlandı.New York Times,Amazon,Washington Post ve daha pek çok otorite kitabı yılın en başarılı kitabı seçmiş.

Amerikan Gizem Yazarları topluluğunun Edgar Allan Poe anısına verdiği Edgar Ödülü bu yıl Stephen King’in Bay Mercedes’ine gitti.

Bilim Kurgu dalında verilen en önemli ödüllerden biri olan Arthur C Clarke’ı bu yıl Emily St John Mandel’in yazdığı Station Eleven aldı.Bu kitabı çok merak ediyorum.Umarım en kısa zamanda çevrilir.


Gene Bilim kurgu ve fantastik kurgunun en prestijli ödüllerinden biri Nebula’yı ise Jeff Vander Meer’in Annihilation’ı aldı. Geçen yıl bütün ödülleri toplayan Ann Leckie’i bu yıl Ancillary Sword’la favori gösteriliyordu. İlk kitap Ancillary Justice, Adalet olarak Türkçeye çevrildi bile.

Dünyada durumlar böyleyken bu yıl bizden haberlere de  gene geleneği olan ödülleri dikkate alarak bir bakalım.


Sait Faik Hikaye Armağanı
61’incisi düzenlen Sait Faik Hikâye Armağanı ödülünü,bu yıl Bizi Çağonoz Diye Biri Ödürdü-Beni Unutma Dörtlemesiyle Bora Abdo aldı.

 Behçet Necatigil Şiir Ödülü

2015 yılında şiir ödülü Bir Adın Yolculuktu kitabıyla Ülkü Tamer’e verildi.


















Sedat Simavi Edebiyat Ödülü

Edebiyat dalında ödülü bu yıl deneme kitabıyla Nilüfer Kuyaş Karasevda Kitabı’yla aldı.



















Yunus Nadi Roman Ödülü
Yunus Nadi Roman ödülünü  Gece Uyurken romanıyla Eren Aysan aldı.


















Yunus Nadi Öykü Ödülü 
Öykü ödülü bu yıl Mubarek Kadınlar ile Gaye Boralıoğlu’na gitti .


















Yunus Nadi Şiir Ödülü
Ödüle Refik Durbaş’ın Bağışla Ziyanımı adlı kitabı layık buldu.


















Doğan Kitap'ın Duygu Asena'nın anısına düzenlediği, Duygu Asena 'Kadının Hala Adı Yok' Roman Ödülü, 'Ağıtın Sonu' romanıyla Menekşe Toprak'a verildi.


















Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü
2015 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü,bu yıl öykü dalında B. Nihan Eren‘in Kör Pencerede Uyuyan adlı kitabına verildi


















Haldun Taner Öykü Ödülü

Bu yıl 27.’si düzenlenen 2015 Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazanan, ‘Uzun Irmak Boyunca’ ile Hande Gündüz oldu.


















Orhan Kemal Öykü Ödülü
Çukurova Edebiyatçılar Derneği’nin verdiği ödül bu yıl Halil Genç’in ’Kızıma Bir Yağmur Bulmalıyım’ adlı öykü kitabına gitti.

















Orhan Kemal Roman Ödülü

Bu yıl 44.’sü verilen Orhan Kemal Roman Armağanı’nı Hüsnü Arkan “Hırsız ve Burjuva” adlı romanıyla kazandı

4 yorum:

  1. Kaleminize sağlık... Güzel bir bilgilendirme... Facebook sayfamız Blogger Kulübü'nde yazınızı paylaşıyorum... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. harika bir post olmuş! 3 cisim problemi ve göremediğimiz tüm ışıkları merak ediyordum diğerlerini de merak etmeye başladım :) bu arada çekiliş hediyemle ilgili yazımı gördün müü :)

    YanıtlaSil