6 Ocak 2016 Çarşamba

NEVROTİK - GÜRGEN ÖZ

Aralık ayında,Kitap Ağacı-İstanbul Gürgen Öz’ü konuk etti.Kitabı Nevrotik’i konuştuk.Konuğumuz olmasa alır okur muydum;sanmam. Son söyleyeceğimi baştan söyleyeyim. Ön yargımı yerle bir etti. Eksikleri elbette vardı ama yeni kitabının- ki roman olacakmış- daha iyi olacağını düşünüyorum.

İlk öykü çok keyifliydi.Bir psikoloğun etrafında geçen hikaye tam kaptırmış gidiyorken bitiverdi.Psikolojik arketiplere çaktırmadan atıfta bulunurken bunları karakterlere çok güzel bağlamış.Okursanız orada bir apartman görevlisi (kapıcı değil J ) figürü var.Çok orijinal,tam bir karakter oyuncusu profili çıkmış ortaya.

İkinci öykü bir korku-gerilimdi.Sonra,o da tak diye bitti.Eee sonunda ne oldu diye isyan ettik tabii.Kendisine sorduk “ben de bilmiyorum,benim için de orada bitti” dedi. 
Bu türe de yatkın.Baharda çıkacak romanı da korku gerilim olacakmış zaten.Bu topraklardan çok malzeme çıkar diyor;ki haklı tabii yazabilene.
Sonra gelenler için deneme desek yanlış olmaz herhalde.Kendi iç sesi,ilişkiler üzerindeki fikirleri daha çok hissediliyor.

Sohbetimiz de daha çok toplumsal tabulardan yaşayamama ve o yaşayamayanların da etrafındaki diğer insanların yaşamasına izin vermemesi merkezindeydi ki sorunlarımızın kaynağında bu cendere durumu ve samimiyetsizlik var.Sebep-sonuç-sebep-sonuç döngüsüyle bitmek bilmeyen o çemberin içinde dönüp durmaktan hepimizin az biraz nevrotikleştiğini ,kişisel duvarları aşma yolunda farkındalığımızı artırmamız gerektiğini konuştuk.  

Komedi türlerinde oynadığı için yazı dilinin de öyle olacağını düşünmüştüm ama değil; kendini ifade ediş tarzı edebiyatta daha  ciddi.O da mı kitap yazmış demesinler diye doğru dürüst reklamını bile yapmıyor. Daha sessiz ve okur beğenisi endeksli ilerlemeyi seçmiş.Edebiyat yolculuğunda ben daha iyiye gideceğini düşünüyorum

12 yorum:

  1. Bu kitabı satın almak için birkaç kez elime alıp bırakmıştım . Sanırım kitabın ismi beni itti. Yazınızı okuduktan sonra bir sans vermeliyim kitaba diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk kitap olduğu için beklenti yüksek tutulmamalı ama gene de düşündüğümden iyiydi:)

      Sil
  2. Daha önce hiç görmemiştim ama artık radarımda olacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Henüz okumadıysan ablası Yaprak Öz'ü de al radarına :)

      Sil
  3. edinilecek bu , merak ediyorum Öz'ün yazım tarzını :D Roman ha , o da edinilesi :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hikaye terk edilmiş bir köyde geçiyor dedi:)

      Sil
    2. Hikaye, aslında roman tercih sebebidir ama :D

      Sil
    3. Ben yanlış söyledim,romanın konusu demem gerekirdi:)

      Sil
  4. Okumadım, bilmiyorum... Okumalı o zaman... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Yaprak Öz ve Gürgen Öz'ün kardeş olduklarını bilmiyordum. Abla Öz'ün Berlinli Apartmanı'nı çok sevmiştim, öykü kitabı alacak olursam bu kitap da aklımda olsun madem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaprak Öz'ün Şeytan Disko'su için de güzel yorumlar okudum.

      Sil