29 Ocak 2016 Cuma

Örümcek Ağındaki Kız - Stieg Larsson & David Lagercrantz

Stieg Larsson’un Milenyum Serisi bittiğinde yazarın ölmüş olmasından dolayı pek çoğumuz serinin devam edeceği beklentisinde değildik herhalde.
Kitaplar 2004’de Larson’un ölümünden sonra ünlenmiş ve seri dünya genelinde milyonlarca satarak bir fenomene dönüşmüştü.Lisbeth Salender’in İsveç’in derin-yeraltı dünyasında gazeteci Michael Bloomvist’le macerasını elimizden düşürmeden  bir solukta okumuş, bu sıra dışı anti-sosyal,dövmeli,piercingli kızı çok sevmiştik.

Feminist bir bakış açısıyla yazılan kitabın orijinal ismi aslında Kadınlardan Nefret Eden Erkekler'miş. Larsson’un 32 yıllık hayat arkadaşı Eva Gabrielsson Stieg yaşasaydı asla kitabın ismi Ejderha Dövmeli Kız olmazdı diyor.Lisbeth’i de lise yıllarında şahitlik ettiği bir olayda suçluluk hissettiği için yaratmış.Sue Grafton,Val McDermid ve Elizabeth George kitaplarından ilham alarak kadınlardan nefret eden erkeklerden nefret eden asi-uyumsuz bir karakter oluşturmuş.Aslında Lisbeth'in o hale nasıl geldiğini de her bir kitapla daha iyi anlıyoruz.

Larsson,İsveç’in önde gelen kominist gruplarından birinin üyesi muhalif bir gazeteci.Milenyum serisini okurken sağ akıma karşı bu politik görüş zaten çok hissedilmekte.Ölüm tehditleri aldığı için evlenmedikleri söylenen Eva Gabrielsson yazarın ölümünden sonra hiçbir hak iddia edemedi ve tüm gelir yazarın ailesine kaldı.Yayınevi 4.kitap için David Lagercrantz ile anlaştı ve tüm itirazlara rağmen kitabı yayınladılar. 

Ben okurken Lagercrantz üzerinde çok fazla  Stieg Larsson baskısı hissettim.Öncelikle olaylara giriş yapabilmek için başlangıcı çok detaylandırmış.Bir sürü isim,bir dolu mekanda geçen olayla konuya girmekte epey gecikti.Bir de bu kalabalığın içinde siber alemin karışıklığı ve teknik terimler havada uçuşunca çok merak etmeme rağmen ben bile neredeyse kopma noktasına geldim.Neyse ki sonrasında konu toparlandı da sürüklenmeye başladım.Seri kuvvetle muhtemel devam edecek çünkü kitabın gidişatı bir sonrakine yönelik bitti.Bu arada ikiz kardeş Camilla nihayet bu kitapta ortaya çıktı.


6 yorum:

  1. Serinin ilk 3 kitabini cok severek okudum ama yazar degisikligi fikrine sicak bakmadigimdan bu kitabi okumak aklima bile gelmedi- cok da merak ediyorum gerci- sizin yazinizdan da o yazi dili degisiminin kitapta fark edildigini hissettim sanki :) Daha da devam edecek olmasi en ilginci!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabın ikinci yarısı sürükleyiciydi aslında.4.ye bi şans verip diğerlerini ona göre okuyabilirsiniz.

      Sil
  2. Merhaba
    Bende bu serinin üç kitabını okumuştum. İlk kitaptan son kitaba gittikçe o heyecan düştü. Bu düşüş nedeniyle serinin devam edeceğini duyunca aslında pek heyecanlanmadım. Yayınlanınca da bek yanaşmadım kitaba. Birde tabi yazarın değişmiş olması da ayrı bir etken. Bu seri üçleme olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şöyle kuvvetli bir seri daha çıksa da okusak aslında:)

      Sil
  3. sırada ama ne zaman okunacağı konusunda fikirsizim :D

    YanıtlaSil