13 Mayıs 2016 Cuma

KEFARET - IAN MCEWAN

Bu kitabı çok uzun zamandır arıyordum.Baskısı olmadığı için fahiş fiyatlara satılıyor.Bulduklarımın içinde 100 TL isteyeni bile gördüm.Neyse ki sonunda bulduğum sahaf beni üzmedi bir orta yol bulduk. Aynı sorunu Cortazar’ın Seksek’inde de yaşıyorken Can Yayınları bir güzellik yapıp kitabı yeniden bastı.Şimdi darısı Allende’nin Ruhlar Evi’ne.Sorduğum sahaf  78TL istedi.Elimizde baskısı olmayan kitapları toplasak küçük bir servet sahibiyiz bu durumda.Klasik sayılacak bu kitapları neden sık sık basmazlar anlamıyorum. 

Kefaret,Booker ödüllü İngiliz yazarın en önemli eseri olarak kabul ediliyor ve BBC Culture’ın yaptırdığı ankete göre 21.yy’ın en iyi 20 romanı arasında bulunuyor.

1935’de başlayan hikaye günümüzde son buluyor.Temelinde atılan çocukça bir iftira ile alt üst olan bir aşk-aile ilişkisini anlatıyor. Bir yandan 2.Dünya savaşının tüm yıkıcılığı,hastane odalarına getirilen askerlerin durumları dramatik bir şekilde resmedilirken,öte taraftan ödenen kefaret sorgulanıyor,çocuklukta işlenen bir suç bağışlanabilir mi.
Klasikleşen bu romanda McEwan ‘ın kalemi çok temiz,hiç uzatmadan,betimlemelerin sıkıcılığına gitmeden olayların içinde buluyorsunuz kendinizi. 

Joe Wright’ın yönetmenliğini yaptığı uyarlama filmi de aynı başarıyı paylaşıyor.2007 yapımı film The Atonement 7 dalda Altın Küreye aday gösterilirken,14 Dalda BAFTA ,7 dalda da Oscar adayı oldu. Altın Küre’de en iyi müzik dalında ödül alan filmin soundtrack albümü Dario Marianelli’ye ait.Kitap gibi üç bölümden oluşan albümü dinlediğinizde hangi bölüme o parçanın yazıldığını anlıyorsunuz. Daktiloyla yazılan tutkulu bir aşk mektubu,savaşın hüznü,kasveti,pişmanlık hepsi müzikle yeniden hayat buluyor.

Kesinlikle etkileyici. Özetle okuyun,seyredin,dinleyin diyebilirim.

7 yorum:

  1. McEwan benim en sevdiğim yazarlardan biri, şimdiye kadar 3 kitabını okudum, 1 tane de bekleyenler arasında var. Kefaret'i de okumak istiyordum ama baskısı olmadığını bilmiyordum:) ben de yeni baskı bekleyeceğim artık:) sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstediğiniz zaman ödünç verebilirim sevgiler :)

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim ama gerek yok nasılsa böyle meşhur kitapları yeniden basıyorlar:) sevgiler:)

      Sil
  2. Kefaret , kaç yıl oldu bilmiyorum ama okuduğum ve çok beğendiğimi anımsadığım kitaplardan , nasıl bulup edinmişim bilmiyorum :D ama ufak bir servet kazanılasaı :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baskısı varken diğer kitaplarını da okumak istiyorum:)

      Sil
  3. Merhabalar. Benim bu kitaba cok ihtiyacim var, edebiyat okuyorum ve bu kitabi incelemem gerek odevim icin. Yardimci olabilir misiniz? Gercekten hicbir yerde baskisi yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Benim kitabım şu an bir okuma grubunda.Oradan geri dönmesi bayağı zaman alır.Şimdi baktım wwww.nadirkitap.com'da mevcut.Oradan temin edebilirsiniz.

      Sil