28 Aralık 2017 Perşembe

SİYAH KOKU - GÜLAYŞE KOÇAK

Yerli distopya okudukça yakın gelecek endişe seviyem yükseliyor. Hikaye, bize pek tanıdık Bizistan adlı bir yerde,muhtemelen çok uzak olmayan bir gelecekte geçiyor.Su kaynakların tükendiği su savaşlarının yapıldığı bir dönem. Yiyecekler endüstriyel, içecek ihtiyacı haplarla karşılanıyor. İnsanlar sağlıksız, gençlerin bile yüzleri kırış kırış. Yaşam ömrü kısalmış.

Doğal kaynakların kuruduğu, kişi başına düşen su tüketiminin kotaya bağlı olduğu, hükümetin gelir elde etmek için Bedensel Kaynak Yasasını çıkartıp organ bağışını genç-yaşlı ayrımı gözetmeden zorunlu kıldığı bu dünyada insanlar dev püskürtücülerle havaya salınan ilaçlarla sakinleştiriliyor.

Bizim Güzin Abla’ya benzer bir iş yapan Mine bir gazetenin Zeyda Teyze köşesini yazıyor. Şehirler arası bir otobüs yolculuğunda Tuncay’la tanışıyor ve aralarında bir ilişki başlıyor daha doğrusu kitap boyunca bir türlü başlayamıyor.Aslında distopik konunun önüne geçen bu ilişki romanın merkezinde hastalıklı bir şekilde uzadıkça uzuyor.

Sistem, ekonomi, kapitalizm, savaş, vicdani ret,ötekileştirme, cinsiyetçilik, ırkçılık gibi altı çok doldurulabilecek konular bu çiftin kavgalarının arasına sıkıştırılmış beylik cümlelerin ötesine geçemiyor.


Distopik konusu ilginç fakat sonu bir türlü toparlanamamış bir roman olmuş Siyah Koku. Gene de türün ilginç örneklerinden biri olarak bu ilişki sarmalından sıkılmam derseniz okuyun.Ben hiç bir yere varmayan ilişkilere tahammül edemediğimden çok sıkıldım, bitirene kadar elimde süründü.

4 yorum:

  1. Bu yazardan bir kitaba başladım fakat daha başında o kadar sıkıldım ki devam etmeyip bıraktım. Zeyda teyze ve yolculukta başlayan aşk ilişkisi çok tanıdık geldi bu roman olabilir ama kitap elimde olmadığından emin olamıyorum. yazar aslında nasıldır bilemiyorum ama insan böyle bir kitaptan sonra başkasını deneyemiyor. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de okuduğum ilk kitabıydı.Başka bir kitabını ancak kuvvetli bir tavsiye olursa okurum herhalde :) Sevgiler

      Sil
  2. ay tanıyom bu yazarı bak esmahan aykol ve nihan taştekin de iyi :) hadiiii gelecek yıl senin için şimdiye dek yaşadığın en huzurlu sene olsuuun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esmahan Aykol'u ben de severim. Nihan Taştekin hiç okumadım ,bakarım sağol deep :)İnşallah hepimiz için :))

      Sil