24 Aralık 2018 Pazartesi

2018 Edebiyat Ödülleri

Aralık ayı geldiğine göre ,yıl içinde alınan verilen edebiyat ödüllerini de toparlamanın zamanı geldi. Geçen sene Hugo'dan bahsederken Helsinki ve Stockholm diye tutturmuşum.Durumlar hepimizin malumu.Euro paritesinden elbet gerçekleşemedi . 


Hugo Ödüllerinin veriliş süreci bu yıl sakin geçti. Son birkaç yıldır en iyi fantastik ve bilimkurgu eserlerinin değil, sağ ve sol politik kanatların birbirleriyle yarışmasıyla gündeme gelen ödülü bu yıl yeniden N.K. Jemisin kazandı. 

Siyahi yazar böylelikle üç yıl üst üste Hugo En İyi Roman ödülünü kucaklayarak çok büyük bir başarı elde etmiş oldu. 
Jemisin ayrıca The Stone Sky  (Kırık Diyar Üçlemesi ) ile bu yılki Locus ve Nebula ödüllerini de kazandı.
En İyi Kurgusal Olmayan Kitap dalında ödüle layık görülen eser ise merhum kraliçemize gitti. Bu yılın başında kaybettiğimiz, Ursula K. Le Guin‘in “No Time to Spare: Thinking About What Matters” adlı son denemesi ödülü aldı.
Hugo normale dönmüşken ,Nobel’den gelen haber bu yıl edebiyat dünyasında bomba etkisi yarattı.Nobel Edebiyat Ödülü’nün bu yıl verilmeyeceği açıklandı. Nobel tarihinde ilk kez böyle bir durum gerçekleşirken, 2019'da iki ödül verileceği açıklandı. 
Skandal Akademi Üyelerinden Katarina Frostenson’un eşi Fransız fotoğrafçı Jean-Claude Arnault’a yapılan taciz suçlamalarıyla başlamış ve Arnault’un 6 ödülün kazananını resmi açıklamadan önce sızdırdığı öne sürülmüştü.
Akademinin 18 üyesi ömür boyu bu göreve getiriliyor ve istifa edemiyor. Ancak isteyen üyeler toplantılara katılmamayı seçebiliyor. Akademiye yeni üye seçilmesi için ise 12 üyenin oyu gerekiyor. İsveç Kralı 16. Gustaf, akademinin varlığını sürdürebilmesi için üyelerin istifa etmesi ve yerlerine başkalarının getirilmesinin önünü açacak değişiklikleri yapmayı kabul etmişti.

Bu yıl 50. yaşını kutlayan, dünya çapında saygınlığı kabul edilen Man Booker Ödülü’nün 2018 kazananı Milkman kitabıyla Anna Burns oldu.


Bir çevre bilimi mühendisi olan Anne Charnock son romanı Dreams Before the Start of Time‘a (Zamanın Başlangıcından Önceki Hayaller) ile Arthur C. Clarke ödülünü aldı.

İlk kitabı A Calculated Life‘ı (Hesaplı Hayat) tıpkı Andy Weir ve Hugh Howey gibi bir yayınevi olmadan, kendi kendine yayınlamış ve çok kısa sürede, okurların büyük beğenisini toplayarak bir yayıneviyle anlaşmıştı. A Calculated Life 2013 Arthur C. Clarke Ödülü’ne de aday gösterilmiş ancak kazanamamıştı. 
Anne Charnock bu yıl The Enclave adlı kısa hikâyesiyle 2018 BSFA ödülünü de aldı.


New York’ta faaliyet gösteren Mystery Writers of America’nın 1946’dan bu yana gizem yazınının ustası Edgar Allan Poe anısına düzenlediği Edgar Ödülleri’nde En İyi Roman dalına Jess Walter’ın üçüncü kitabı “Citizen Vince” değer görüldü.

Dünya biraz yeni biraz eski isimlerle böyleyken ,bizde durumlar nasıl toparlarsak;daha çok aynı isimlerle bu ödüllerin döndürüldüğünü görüyoruz. En büyük eleştiri ,bu kurullardan ayrılan jüri üyelerinin de belirttiği, gelen eserlerin hepsinin okunmaması ve dolasıyla objektif değerlendirilememesi.

Sait Faik Hikaye Armağanı




Behçet Necatigil Şiir Ödülü



Yunus Nadi Roman ve Öykü Ödülleri



Duygu Asena Roman Ödülü

Orhan Kemal Roman Ödülü



























Bunların dışında,

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Sedat Simavi anısına verdiği Edebiyat Ödülü bu yıl Kamuran Şipal’ın Dua Çiçeği romanına gitti.

Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü bu yıl şiir dalında Yavuz Türk’ün 'Sonra, Doğdum' adlı kitabına verildi.

2018 Yunus Nadi Şiir Ödülü Seçici Kurulu, oybirliğiyle ödülün Küçük İskender’in “Ölen Sevgilimin Şiir Defteri” ile Yücel Kayıran’ın “Efsus’a Yolculuk” kitapları arasında paylaştırılmasına karar verdi.

Orhan Kemal Öykü Ödülü ise bu yıl Akılsız Sokrates ile Mehmet Fırat Pürselim’in oldu. 

Dünya Kitap Dergisi Yılın En İyilerini hala açıklamadığı için geçtiğimiz senelerde olduğu gibi onları ayrıca yazacağım.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder