26 Aralık 2022 Pazartesi

2022 EDEBİYAT ÖDÜLLERİ

Bu yıl ödül almış kitapları toparlarken bir ödül de kendime vereceğim elbette. Yılın en tembel blog yazarı olarak koca sene hepi topu 2 romandan bahsetmişim. Maalesef ülkenin keyifsizliği beni de okuduklarımı heyecanla paylaşma eğiliminden alıkoyuyor. Önümüzdeki yıl daha hevesli olmaya niyet ediyorum :) Kendimi bırakıp edebiyat dünyasının çalışkan karıncalarına geçiyorum. Bakalım genel durum nasıl;

Her zamanki gibi spekülatif kurgunun en prestijli ödüllerinden Hugo ile başlıyorum. Hugo'nun kazananı bu yıl roman dalında Akady Martine ‘in A Desolation Called Peace kitabı oldu.Aynı zamanda tarihçi olan Martine bu yıl Locus'u da alarak benim Çalışkan Karınca Ödülümü de hak etti.. 


Wayfarers serisi ile tanıdığımız Becky Chambers  Across the Green Grass Fields ile en iyi Novella'yı kaparken, 


N.K Jemisin tabii ki bu yılı da es geçmedi


Jamal Campbell tarafından çizilen Far Sector En iyi Grafik/Çizgi roman kategorisinde ödüle layık görüldü.  

Dune elbette şaşırtmadı; en iyi film The Expanse ‘ın Nemesis Games bölümü dizi kategorilerinde ödüllerin sahibi oldu. 

Hugo'lar böyleyken Nobel’de yaş ortalaması gittikçe yükselişte.Bu yıl edebiyat ödülü 82 yaşındaki Annie Ernaux’a gitti. Ernaux geçen yıl da adaydı fakat ödülü Tanzanyalı romancı Abdulrazak Gurnah almıştı. Nobel'in genel eğilimi olan aktivist kimliğinin etkisi olmuştur muhtemelen. 

Booker ‘ın kazananı bu yıl  The Seven Moons of Maali Almeida kitabının yazarı Shehan Karunatilaka oldu. Ödülünü Konsort Kraliçe Camilla’nın elinden (-bunun bile bir haber değeri var nereden nereye geldi durum) alan Sri Lankalı yazar kitabında 1990’lı yıllarda Sri Lanka’daki iç savaşı konu alıyor.



Nebula, Dünya Fantazi Ödülleri ve Hugo ile birlikte spekülatif kurgunun diğer bir önemli yarışması Locus'u bu yıl daha önce bahsettiğim gibi Bilim Kurgu dalında Hugo'yu da kapan Arkady Martine aldı.

En İyi Fantastik Roman Ödülü ise daha önce Yeşim Şehri kitabıyla Türkçede yer bulan Fonda Lee’nin, aynı serideki devam kitabı Jade Legacy’ye gitti. En iyi korku kategorisinde bizde Melezler ve İçerinin haritası olarak çevrilen My Heart is Chainsaw ile Stephen Graham Jones ödülü kaptı.

P. Djèlí Clark, En İyi İlk Roman kategorisinde ödülünü A Master of Djinn ile alırken Katilbot Günlükleri ile adından söz ettiren Martha Wells En İyi Novella’yı aldı.

Bu yıl Pulitzer ödülü kurgu dalında Netanyahus’un yazarı Joshua Cohen’e gitti.


Edgar En İyi Roman Ödülü’nü Five Decembers ile James Kestrel , En İyi İlk Roman Ödülünü ise Dear Season ile Erin Flanagan aldı.



Arthur C.Clarke , Josephine Giles’ın Deep Weel Orcadia sına gitti.

 


En İyi Roman kategorisinde A Master of Djinn ile P. Djèlí Clark diğer bir bilimkurgu prestij ödülü Nebula’yı da kaptı ve bu yıl adından en çok söz ettiren yazarlardan biri oldu.



And What Can We Offer You Tonight ile  Premee Mohamed En İyi Novella,

Oghenechovwe Donald Ekpeki ,O2 Arena ile En İyi Novellette ödüllerini aldı. 

Sarah Pinsker adını muhtemelen ileride çok duyacağız,Uncanny’de yayınlanan kısa öyküleri bu yıl hem Locus hem Nebula tarafından taçlandrıldı.




Türkiye Polisiye Yazarları Birliği tarafından düzenlenen Kristal Kelepçe bu yıl Emrah Poyraz ve Ulaş Özkan'ın Kör Kanun romanına gitti. İlk kez verilen Yılın Polisiye Öykü Kitabı dalında İnsanlık Hali isimli eseriyle Reha Avkıran Kristal Kelepçe’yi kazanırken Teşvik Ödülü ise Kâbus isimli romanıyla genç yazar Aras Gençtürk’ün oldu. 


Ülkenin önde gelen diğer prestijli ödülleri ise bu yıl özetle şu kitaplara verildi.


Sait Faik Hikaye Armağanı














Yunus Nadi Roman Ödülleri













Yunus Nadi Öykü Ödülleri













Duygu Asena Roman Ödülü













Orhan Kemal Roman Ödülü














Sedat Simavi Edebiyat Ödülü





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder