27 Aralık 2021 Pazartesi

2021 EDEBİYAT ÖDÜLLERİ

Ne yeni yıl için hevesim var ne de gelecek seneye dair heyecanım. Son yıllar maalesef her geçen seneyi aratır oldu. Sağlığımız yerinde, sevdiklerimiz yanımızda deyip şükredecek şeyler buluyoruz kendimize. 

Soran arkadaşlar için bu yıl ödül almış kitapları toparladım gene. Şimdiden herkesin yeni yılı kutlu olsun.

Geçen yıl Nisan ayında verilen Hugo Ödülleri bu yıl çok geç kaldı. Daha yeni açıklanan sonuçlara göre En İyi Roman ÖdülüMartha Wells’in Network Effect’ine gitti.

The Murderbot Diaries serisinin 5 kitabı olan romanı İthaki yayınları tarafından Katilbot serisi olarak yayınlanıyor. Katilbot ayrıca En İyi Seri Ödülü’nü de aldı.

 


Bu yıl Nobel’in sahibi 73 yaşındaki Zanzibar asıllı Tanzanyalı romancı Abdulrazak Gurnah’ın oldu. Bizde kitapları İletişim Yayınları tarafından basılan Gurnah favoriler arasında olmamasına rağmen krema adaylardan Anne Carson, Haruki Murakami, Margaret Atwood, Lyudmila Ulitskaya ve Annie Ernaux gibi isimleri geride bıraktı.

 


 

Heyecan verici diğer bir ödül Man Booker’ı bu yıl David Diop aldı. Uluslararası Booker Ödülü’nü kazanan ilk Fransız yazar olan Diop 'At Night All Blood is Black' i Fransızca aslından çeviren Anna Moschovakis ile ödülü paylaştı. Senegal asıllı yazar,büyük dedesinin Birinci Dünya Savaşında yaşadıklarına dair suskunluğundan ilham almış.

Arkadaşı öldürülen bir askerin savaşın vahşeti içinde  hergün biraz daha nasıl delirdiğini anlattığı romanı bizde Gece Tüm Kanlar Karadır’ olarak Sahi kitaptan çıktı..

 

 


Spekülatif kurgu denince akla ilk gelen ödüller arasında yer alan Locus Awards tanıdık isimlere gitti. En İyi Bilimkurgu Romanı, Hugo’yu da kapan Martha Wells’in Network Effect i oldu.’ Wells bu yıl adeta ödülleri topladı, Nebula’yı da aldı.


En İyi Fantastik Roman ödülü ise ödüllere doymayan N.K.Jemisin'in oldu. Fantezi ve bilimkurgu alanlarında her sene en az bir ödül almasına alıştığımız  Jemisin’in ödüle değer bulunan The City We Became romanı Great Cities serisinin de ilk kitabı olma özelliğini taşıyor. Yazarın Türkçedeki kitapları Dex Pub tarafından yayımlanıyor.

Margaret Atwood’un  The Animals in that Country   şiirinden ilham alan Laura Jean McKay Arthur C. Clarke Ödülü nün sahibi oldu.



Pulitzer Kurgu Ödülü ise dedesi Aunishenaubay Patrick Gourneau’nun hayatını anlattığı The Night Watchman romanı ile Minnesotalı yazar Louise Erdrich’in oldu.



Gelelim benim en takipte olduğum Edgar Ödüllerine; bu yıl Hindistan’dan bir isme, Deepa Anappara’ya gitti. Anappara Djinn Patrol on the Purple Line ile En İyi Roman ödülünün sahibi oldu.Gazeteci olarak sosyal konularda haber yapan Deepa’nın özellikle gençler üzerinde şiddet ve yoksulluğun etkilerini incelemeye yönelik çalışmaları var. Romanını Doğu Anglia Üniversitesi'nde yaratıcı yazarlık alanında yüksek lisans yaparken tezinin bir parçası olarak yazmış


Bir Edgar kadar dünyada ses getirmez ama biliyorsunuz son yıllarda bir Kristal Kelepçe'miz var. Türkiye Polisiye Yazarlar Birliği tarafından verilen ödüle bu yıl Büyük Usta Kategorisinde bizim için de çok kıymetli Osman Aysu layık görüldü.

En İyi Roman Çaylak ile Nihal Orman'a giderken ,En iyi İlk Roman Avcının Son Gecesi ile Dilruba Yıldız'ın oldu.



Ülkenin önde gelen diğer prestijli ödülleri ise şu isimlere gitti ; 

Sait Faik Hikaye Armağanı













Yunus Nadi Roman Ödülleri













Yunus Nadi Öykü Ödülleri













Duygu Asena Roman Ödülü













Orhan Kemal Roman Ödülü













Sedat Simavi Edebiyat Ödülü



2 yorum:

  1. dönüp dönüp okuyacağım bir paylaşım olmuş, kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook teşekkür ederim. Buralara bir süredir uğramamıştım :)

      Sil