17 Aralık 2019 Salı

SADE - Begüm Başoğlu & Ege Erim


SADE yeni bir kitap değil. Ancak yeni yıl öncesinde yeni kararlar alıp uygulamak isteyenlere fikir olabilir.

Kendimi çok kötü hissettiğim bir günde dev marketin deterjan reyonundan onlarca marka,kampanya,hediye,indirim arasından ürün seçemeyip "ben burada ne yapıyorum" sorusu ile marketten çıktığım olmuştu.Bu bunalmışlık ve yabancılaşma duygusu, seçenek bombardımanı, zihnimizi meşgul eden binlerce datanın verdiği odaklanamama hiç sağlıklı gelmiyor. Beynimizin belki daha gençken üstesinden gelebildiği bu durumları ilerleyen yaşlarda tolere edebileceğinin garantisi yok. Az çoktur hayat görüşüyle yaşamlarımızı yönlendirmek sadece kendimiz için değil,yaşadığımız gezegenin sürdürülebilir olması için de elzem olmaya başladı.

Sosyal medyaları daha çok kullandığımız şu dönemde arkaya arkaya gelen indirim bildirimleri,tanıtımlar,yukarı kaydır-satın al kolaylıkları içinde deli bir tüketim çağındayız.Karbon ayak izimiz çok fazla.Çok eşya,çok seçenek,zamanım yok baskısı içinde sadece gardrobumuzu,evimizi değil,iş hayatımızı,ilişkilerimizi,dijital dünyamızı da nasıl sadeleştirebiliriz üzerine düşünmemiz ve eyleme geçmemiz gerek. Bu cümleleri kurarken bile “ÇOK” kelimesini "AZ" kelimesinden daha fazla kullanmak hayatlarımızın ne durumda olduğunun göstergesi.Hem zihinsel hem ekonomik olarak geri dönüşleri kaçınılmaz SADE'leşme üzerine daha fazla kafa yormamız gerekiyor.

Begüm Başoğlu ve Ege Erim kendi sadeleşme yolculuklarını bu kitapla anlatmışlar. Herkesin yolu yöntemi kendine elbet. Fikir almak, nereden başlayacağına karar vermek için güzel öneriler var.

1 yorum:

  1. Sade yaşam aslında hayatımızı her anlamda kolaylaştırıyor. Hem maddi, hem de manevi.

    YanıtlaSil