30 Nisan 2014 Çarşamba

SAZAN MEVSİMİ - SELİM ÇİPRUT

Erol Çelikten sonra hiç vakit kaybetmeden geçtiğimiz cumartesi yaptığımız Kitap Ağacı Nisan etkinliğinin konuk yazarı Selim Çiprut’a geçiyorum.
Senarist-yazarın As-Maça (dram),Civa (polisiye-gerilim),Ben Cognatus (fantastik) ve Sazan Mevsimi (komedi) olmak üzere her biri farklı türde yazılmış dört kitabı bulunuyor.Bir arkadaşının önerisiyle tersten giderek  senaryolarını romanlaştırıyor.
Sazan Mevsimi yazarın son kitabı;tam anlamıyla bir Scary Movie.
Polislerimiz Saffet ,İzzet ve emekliliğine gün sayan tecrübeli Cevat Komiser kesik bir elin peşine düşüyorlar.Av mevsiminin ana omurgasında New York’ta Beş Minare, Issız Adam, Arka Sokaklar, Aşk-ı Memnu, İffet, Ezel,Survivor gibi pek çok yapımla dalga geçilerek oluşturulmuş bir kurgusu var. 
Yazarın diğer kitaplarını okumadım ancak Sazan Mevsimi komedisi bana çok hitap etmedi. Ortada bir emek var yazara da çok haksızlık etmek istemiyorum ancak ben bu tarz kurguları ne filmlerde ne  de kitaplarda seviyorum.
Toplantıda As Maça’yı okuyan arkadaşlar çok beğendiklerini söylediler. Onu da okuyup yazar hakkında daha objektif bir karar vermek istiyorum.




29 Nisan 2014 Salı

AĞLATAN - EROL ÇELİK

Gerilim türlerine pek meraklı olmadığımdan bu türdeki eserler ve yazarları konusunda yeterli bilgi sahibi değilim. Erol Çelik, Kitap Ağacı-Mart buluşmamızın konuk yazarıydı. Kitaplarından ve filmlerinden bu sayede haberdar oldum.
Ağlatan yerli bir cadı masalı. Deniz olmayan bir yerde uzun yıllar önce yapılmış bir deniz feneri ışığıyla bu topraklara bereket vermektedir. Tesadüfen yolu bu köye düşen gazeteci Mehmet o gece tuhaf bir handa kalır ve hancının kızı Ceylan’la tanışır. Köyde herkesin korktuğu bir laneti gazeteci merakıyla sorgulamaya başladığında başta Ceylan’ın geleceğini ve bütün köyü etkileyecek olayları da başlatır.
Kitap son derece sürükleyici ve anlatımı rahat.Ben iki günde bitirdim.Gerilim severlerin beklentisini bilemiyorum tabii ama bence sonu da iyi bağlanmış.
Ağlatan dışında yazarın Heyula, Satranç ve Şövalye, 19 Numaralı Koltuk isimlerinde 3 öykü kitabı daha var. Kısa film senaryoları ve kendisinin yönettiği kısa filmleri mevcut. 
Yazar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyen arkadaşlar web sitesinden bu filmleri izleyebilir,senaryolara göz atabilir. http://www.erolcelik.net
Grubumuzda polisiye sever arkadaşlar çoğunlukta olduğundan onlardan çok güzel kitap tavsiyeleri aldım. Okudukça onları da buradan paylaşacağım

22 Nisan 2014 Salı

ÇIPLAK VE YALNIZ - HAMDİ KOÇ

Uzayıp giden hiç okunmamışlar listeme Hamdi Koç’la devam ediyorum. Bu yazarı daha önce niye hiç okumamış olduğumu anlayamadım. Hatta en çok bilinen kitabı Melekler Erkek Olur’la bile dikkatimi çekmemiş.
Roman 1960 darbesinin yapıldığı günlerde Ünye’de geçiyor. Ankara’da santral memuru olarak çalışan ve hiçbir akrabasının olmadığını iddia eden Mesut’a bir gece telefon geliyor ve amcasının öldüğü söyleniyor. Ailenin kalan tek erkeği olduğundan cenazeyi kaldırması ve işlere sahip çıkması için ısrarla Ünye’ye çağrılıyor. Mesut burada önceleri iştah uyandıran mirasa heveslense de ailesi ile ilgili bilinmeyenleri öğrenmeye başlıyor.
Kitapta ölüm fazla detaylandırılmış hatta amcanın defnedilmesine kadarki süreç adamın fiziksel durumu öyle bir anlatılmış ki bu kısımları okurken ben rahatsızlık duydum. Ancak çoğunluğu diyaloglardan oluşan roman, karakterler arasında bir mizah da yarattığından bu rahatsızlıklar geçici oluyor. Yazarı başarılı kılan da bu olmuş bence.
İdamlar dönemi siyasi uygulamaların taşra kentlerine yansımalarını da romanın alt metninde fazlasıyla görüyoruz. Hamdi Koç kitapta gotik öğeleri fazlasıyla kullanmış.Hayaletler, mezarını beğenmeyen ölüler, geleceği okuyanlar. Bunlar bir yere bağlanıyor mu; yok hayır ama romanın gerçekliği içinde bana göre sırıtmıyor ki ben zaten okuduğum kitaplarda pek bunu aramıyorum. Hele ki ucundan kıyısından değindiği 20.yüzyıl başlarında geçen toplu katliamlar ayrı bir araştırma konusu.
Yazar bu kitabı 4 yılda bitirebildiğini söylemiş hatta ona hiç bitmeyecek gibi gelmiş. Ama iyi ki yarım bırakmamış bence çok güzel kesinlikle okunması gereken doyurucu bir roman olmuş. Başlarda çok mu uzatmış hissine kapılsam da kitap bittiğinde bu duygudan çok uzaktaydım.

14 Nisan 2014 Pazartesi

ey canım,güzel yüzlüm
suyunda denizleri bulduğum
bilmediğim yerimdeki sancı
bana bir şey söyle güleyim
bir şey daha söyle
inandır

bir şey daha söyle istersen
beyaz olabilir
suya falan benzeyebilir
bir adaya benzeyebilir.

Turgut Uyar'dan








İllüstrasyon : Pascal Campion


9 Nisan 2014 Çarşamba

KRAMPONLU CESET - CELİL OKER

Kitap Ağacı Mart buluşmamızdan payıma düşen kitaplardan biri de Cemil Oker’in Kramponlu Ceset’iydi.Böylece Remzi Ünal’la ben de tanışmış oldum.
Remzi Ünal, Cemil Oker kitaplarının dedektif kahramanı,uçuş similasyonlarına ve aikidoya merakları eski bir pilot.
Karasu Tekstil ‘in sahibi tarafından Karasu Güneş Spor- Merkez İdmanyurdu maçında şike yapılacak mı diye tutuluyor. Olayı araştırmaya başlayan dedektifimiz bir de araştırma sırasında cinayet işlenince işin içinde başka şeyler olduğunu fark ediyor.
Kitap kısa ve rahat okunuyor ancak ben kitabı polisiye anlamda zayıf buldum  Remzi Ünal’ın başka maceralarını da okumak ve Celil Oker’i öyle değerlendirmek istiyorum. Bu kitap 1999'da Kaktüs Kahvesi Polisiye Roman birinciliği almış. Haksızlık etmemeli tabii ama yabancı yazarlara alışınca polisiyede adrenalini yüksek kitaplar beklentisine girmemek elde değil.Bizimkilerden henüz bu tempoda yazanı okumadım maalesef.

7 Nisan 2014 Pazartesi

Kışın en soğuk zamanında, ben nihayet, içimde yenilmez bir yaz olduğunu farkettim


My Dear,
In the midst of hate, I found there was, within me, an invincible love.
In the midst of tears, I found there was, within me, an invincible smile.
In the midst of chaos, I found there was, within me, an invincible calm.
I realized, through it all, that…
In the midst of winter, I found there was, within me, an invincible summer

And that makes me happy. For it says that no matter how hard the world pushes against me, within me, there’s something stronger – something better, pushing right back.


Albert Camus



4 Nisan 2014 Cuma

OSÜB PROJESİ - HEDEF 30.000 KİTAP

Okuyan,Sorgulayan,Üreten Birey Projesi OSÜB hedef 30.000 kitap diyerek bu seneki kitap toplama kampanyasını duyurdu. 
Kitaba ulaşmada bizler kadar şanslı olmayan bu bölge çocuklarını ve gençlerini biz kitapseverlerin desteklemesi çok önemli. Bu sebeple paylaşabileceğimiz kitapları Harran’a gönderelim ve kampanyayı mümkün olduğunca duyurmaya çalışalım.
Kampanya sponsoru MNG kargolarımızı gene ücretsiz taşıyor. 128176984 no’lu müşteri hesabıyla kitapları Harran Kız Teknik ve Meslek Lisesi’ne gönderebilirsiniz. 
Projeyi incelemek isteyen arkadaşlar www.facebook.com/osubprojesi
adreslerini ziyaret edebilir