23 Aralık 2014 Salı

2014 Edebiyat Ödülleri

Bu yıl aldığım karar doğrultusunda okumadığım yazarlara ve türlere ağırlık verdim;daha da listemde hiç okunmamış bir sürü isim var. Okunacak onca kitap,tanışacak onca yazar varken o listeler hiç bitmiyor J bitmesin de zaten.
Gelen yılda ne okuyabilirim ya da ne hediye alabilirim diyenler için gene 2014'de ödül almış kitapları,yazarları şöyle bir toparlamak istedim. Her yıl bir öncekinden daha ağır yapılan bu ödül tartışmaları her ne kadar keyfimi kaçırsa da bana da yeni isimler için fikir veriyor .
Takip edenler bilir, bu yıl Orhan Kemal Roman Ödülü Hamdi Koç’un Çıplak ve Yalnız’ına verildikten sonra bu tartışmalar çok alevlendi.Taylan Kara'nın yazısı ise bu ödül kurumunu aslında iyi özetleyen bir yazı oldu.Okumak isteyenler buradan ulaşabilirler.
Bizimkilerden bahsettiğim için Murakami severlerin bu yıl sosyal medyayı birbirine katmasına değinmiyorum bile. Nobeli bu yıl da alamayıp ödülün Modiano’ya gitmesi büyük hayal kırıklığı yarattı.
Murakami’yi çok seven bir okur olarak iyi yazar olma ölçüsü elbette Nobel’le ölçülemez diyor ve kim ne almış kısaca özetliyorum.

Man Booker’ı bu yıl Avustralyalı yazar Richard Flanagan,The Narrow Road to the Deep adlı romanıyla aldı.Komite başkanı Graylin’in “muhteşem bir aşk ve savaş romanı” değerlendirmesini yaptığı  Tazmanya doğumlu yazarın altıncı romanı olan The Narrow Road to the Deep, II. Dünya Savaşı sırasında geçen yasak bir aşkı konu alıyor. Geçen yıl ödül The Luminaries ile Kanada-Yeni Zelendalı yazar Eleanor Catton’a gitmişti.
1917 yılından bu yana, Columbia Üniversitesi tarafından 20 farklı dalda verilen Pulitzer ödülünün sahibi roman dalında Goldfinch ile Donna Tartt oldu. 

Her yıl Mystery Writers of America tarafından Edgar Allan Poe anısına verilen Edgar Ödülünü Ordinary Grace ile William Kent Krueger aldı.

Bilim kurgu ve fantezi dalında ise Ancillary Justice ‘in yazarı Ann Leckie,Hugo,Nebula,Arthur C.Clarke ödüllerini toplayarak yeni bilim kurgu kraliçemiz oldu.Bizde ne zaman çevrilir bilmiyorum ama Ancillary Sword ikinci kitap olarak raflarda yerini aldı bile.



Gelelim bizde kim ne almış.Ödül enflasyonu içinde gene sadece geleneği olan belli başlılarını listeye aldım.

Sait Faik Hikaye Armağanı
Sait Faik Hikâye Armağanı ödülü,bu yıl Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde ve
Olduğu Kadar Güzeldik eserleriyle tanıdığımız Mahir Ünsal Eriş'e gitti.Bu yıl çok okunup,çok paylaşılmasına rağmen ben hala okumadım ama listeme aldım.
















Behçet Necatigil Şiir Ödülü
Bu yılki Behçet Necatigil Şiir Ödülü Enver Ercan'ın Türkçenin Dudaklarısın Sen'e verildi.



















Sedat Simavi Edebiyat Ödülü

Sedat Simavi Edebiyat Ödülüne bu yıl Gölgeler ve Hayaller Şehrinde eseriyle Murat Gülsoy layık bulundu. Murat Gülsoy benim bu yıl keşfettiğim ve çok beğendiğim bir yazar ama ödül keşke yeni yazarlardan birine verilseydi.


















Yunus Nadi Roman Ödülü

Yunus Nadi Roman ödülünü İş Bankası Yayınlarından çıkan General Uçtu ile Mehmet Zaman Saçlıoğlu aldı.













Duygu Asena’nın anısına düzenlenen “Kadının Hâlâ Adı Yok” Roman Ödülü’nü ise Fırtına Takvimi ile Jale Sancak aldı.


















Yunus Nadi Öykü Ödülü

Öykü ödülü bu yıl Teklifinizle İlgilenmiyorum ile Başar Başarır'a gitti .

















Yunus Nadi Şiir Ödülü
Seçici kurul, ödüle Yusuf Alper'in Yolda ve Güngör Tekçe'nin Geçerken adlı kitaplarını layık buldu.

















Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü
Her yıl dönüşümlü olarak farklı bir türde verilen ödül bu yıl roman dalında verildi ve Kemal Varol'un "Haw" isimli kitabı seçildi.Sabit fikir'in önerdiği 50 kitap listesinde de vardı bu kitap.Zaten çok okunası duruyor :) 

















Haldun Taner Öykü Ödülü
Bu yıl ödüle Can Yayınları tarafından 2013'de yayımlanan  kitap kategorisinde Berna Durmaz'ın "Bir Fasit Daire" adlı öykü kitabı değer görüldü.

















Dünya Kitap Dergisi Yılın En İyileri


Altın Sayfa Polisiye Edebiyat Ödülünde yılın en iyi polisiye kitabının sahipleri Algan Sezgintüredi ve Suphi Varım oldu. Seçici kurul oybirliği ile Sezgintüredi'nin April yayınlarından çıkan "Maktulun Şansı" ve Suphi Varım'ın Labirent yayınlarından basılan "Karanlıkta iki Ceset 'ini" seçti. Ayrıca Osman Aysu'ya Onur Ödülü verilmesi kararlaştırıldı. 









Yılın Telif Kitabı” ödülü; Faruk Duman'ın Can Yayınlarından çıkan “Köpekler için Gece Müziği" adlı kitabına verildi.
Yılın çeviri kitabı ise yıl içersinde ayın çeviri kitabı olarak seçilen 11 eser arasından belirlendi ve oy çokluğuyla Everest yayınlarından çıkan Oscar Wilde'ın Dorian Gray'in Portresi seçildi.Çevirmen Ülker İnce ödülün sahibi oldu.















Orhan Kemal Öykü Ödülü
Çukurova Edebiyatçılar Derneği'nin Orhan Kemel anısına verdiği ödül bu yıl Fuat Sevimay'ın Ara Nağme adlı öykü kitabına gitti.

















Orhan Kemal Roman Ödülü
Seçici kurul 44 eser arasından Roman Armağanını bu yıl Hamdi Koç'un Çıplak ve Yalnız 'ına verdi. Adaylar arasındaki romanları bilmiyorum ancak Çıplak ve Yalnız'ı ben çok beğenmiş ve burada yorumlamıştım.


















Ömer Seyfettin Hikaye Ödülü
Bir yıl önce yayınlanan hikaye kitabı kategorisinde Ali Haydar Haksal'ın Güneşe Koşan Adam isimli kitabı ise 2014 Ömer Seyfettin Hikâye Ödülü’ne layık görüldü

6 yorum:

  1. Mahir Ünal Eriş okumuşum sadece içlerinden, hamdi koç ve başar başarır ise elimde okunmayı bekliyor , ödül önemli değil desem de , bazen etkilenmiyor da değilim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ödül almışsa iyidir beklentisiyle okuyor insan yada bir anda popüler oluyor merak ediyoruz. Başar Başarır'ın isminin bile farkında değildim en azından farkındalık yaratıyor iste :)

      Sil
  2. Selminciğim, çok iyi bir yayın olmuş. Çok teşekkür ederim. Mahir Ünsal Eriş'in iki öykü kitabını arkadaşım hediye etmişti. Bu aylarda onları okumayı istiyorum. Diğer kitapları da inceleyip not almam lazım.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Mahir Ünsal'ı ben de okumak istiyorum bakalım ne zaman sıra gelecek:)

      Sil
  3. Bu listeden Gölgeler ve Hayaller Şehrinde'yi bu yıl okudum ve sevdim dersem yalan olur o nedenle ödül kriterini anlayabildiğimi söyleyemeyeceğim (sanki kitaptan çok yazara veriliyor gibi)... Dorian Gray'in Portresi'ni ortaokuldayken okumuştum o muhteşemdi işte hala hatırlarım... Son olarak bende Murakami hayranıyım ve neden herkes Nobel almasını istiyor hiç anlamıyorum...herhalde bir ödüle ihtiyacı olabilecek en son yazar o :) Liste çok güzel olmuş elinize sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Dorian Gray'in Portresini ben de çok severek okumuştum.Tekrar okumak istiyorum hatta. Ödül bazı kitaplar ve yazarlar için hakikatten kriter değil.

      Sil