21 Aralık 2012 Cuma

Bir Nabokov Klasiği - Lolita


Vladamir Nabokov şüphesiz dünya çapındaki ününü İngilizce olarak kaleme aldığı Lolita romanına borçludur.Kitap tabu edilen konusu yüzünden yayın evlerince geri çevrilmiş ancak 1955'te Paris'te basılabilmiştir. Yayınlandıktan sonra kitaba çok sert eleştiriler geldi. 1958'de Amerika'da yayınlandıktan sonra kitap bir fenomen haline geldi ve Nabokov'u adeta meşhur etti .1962'de Stanley Kubrick tarafından filme çekildiğinde gene Nabokov tarafından senaryolaştırıldı ve sansür yüzünden romanın sarsıcı bölümleri  ya yumuşatıldı yada hiç gösterilmedi. 
Bir Nabokov uzmanı olan Dieter E.Zimmer web sitesinde 37 ülkeden 56 yıldır basılan 185 Lolita kapağını yayınlamış.
1955 FR Olympia Press, Paris & 1957 SV Widstrand, Stockholm &1959 BRD Hamburg 
1959 TUR Aydin Yayinevi, Istanbul & 1964 TUR Altin Kitaplar Yayinevi, Istanbul         


1976 BRD Rowohlt , Reinbek&1997 FR Gallimard , Paris& 2005 JAP Shinchosha, Tokyo

20 yüzyılın en tartışmalı romanlarından biri kabul edilen Lolita'nın kitap kapakları da kitabın içeriğini pek yansıtmadığı için eleştiriliyor. Aslında bir çocuk istismarının anlatıldığı kaybolmuş bir çocukluğun vurgulandığı kitabın kapakları ne ilginçtir ki basıldığından beri soft core tabir edilen müstehcen ve cinselliği çağrıştıracak şekilde tasarlanıyor.Mimar ve blogger olan John Bertram bu duygularla 3 yıl önce Lolita'nın yeni kapak tasarımı yarışmasına sponsor oldu. 34 ülkeden 105 katılımcının toplam 155 eseri içinden  60 tasarımcının çalışması  Lolita :Story of a Cover Girl olarak kitaplaştırıldı. Bu sefer seksüelliğe daha karanlık ve karmaşık tarafların da eklendiği çalışmalar ortaya çıktı 



Fikrin Zimmer'in internet sitesindeki kapaklardan sonra şekillendiğini söylüyor Bertram. Bu arada Woman's Building kurucularından Sheila Levrant de Bretteville'den tavsiye ve öneriler alıyor. Ellen Piter ki kendisinin romanın merkezinde tecavüz kurbanı olan bir çocuk vardır ana fikriyle kitap hakkında bir denemesi vardır; ; Woman Design araştırma bölümünden Sian Cook ve Teal Triggs ile görüşüyor. Bu bakış açısıyla sadece kadınların kanaatlerini kabul etmeyi düşünüyor fakat yarışmada kapak tasarımcılarının 2/3 ,deneme yazanların da yarısı kadın olunca düşüncesini uygulayamıyor. 

http://www.d-e-zimmer.de/Covering%20Lolita/LoCov.html
http://venusfebriculosa.com/
http://imprint.printmag.com/illustration/recovering-lolita/

1 yorum:

  1. Bir sapığın gözünden olayları görmek kesinlikle farklı bir deneyim oldu. Bir sapığı anlamanıza, acımanıza, hatta sevmenize neden olan bir kitap.

    http://kanvekuller.blogspot.com.tr/2016/03/lolita-bizim-buyuk-caresizligimiz.html

    YanıtlaSil